Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Denken over Geluk

zondag 30 oktober 2016, 14:00 - 17:00

Denken over Geluk - Filosofsch café Sapere aude

Thema: Denken over Geluk

Normaal wordt bij ieder filosofisch café eerst de vraag gekozen op de bijeenkomst zelf. Het voordeel is dat het veelal om een vraag gaat die op dat ogenblik leeft en vooral dat de meningsuitwisselingen authentiek zijn.

Eenmaal per jaar willen wij van dit concept afwijken. De reden hiervoor is dat vroeger over veel vragen al is nagedacht door beroemde onderzoekers. Het kan nuttig zijn na te gaan hoe vroeger over sommige vragen/problemen gedacht werd en die bedenkingen te toetsen aan onze huidige inzichten.

Het filosofisch vraagstuk dat wij zullen behandelen is geluk. Wat is geluk? Wat is nodig om het te verkrijgen? Het verhaal dat wij hiervoor gebruiken is een verhaal van Herodotos over Solon en Croesus. Croesus  was koning van wat destijds Klein-Azië werd genoemd maar nu Turkije heet. Van Croesus is geweten – en Herodotos vertelt ook dit verhaal – dat hij het het orakel van Delphi raadpleegde voor hij een veldtocht tegen de Perzen ondernam. Hij vroeg het orakel wie de oorlog zou winnen. Het orakel antwoordde: “Een groot volk zal vernietigd worden”. Croesus zeker dat de Perzen bedoeld werden trok ten oorlog maar verloor alles.

De middag bestaat uit 3 blokken van elk 20 minuten met aansluitend de dialoog.

  1. In het eerste blok besteden wij aandacht aan het standpunt van Croesus. Is zijn standpunt wel zo verkeerd? Erst das Fressen und dan die Moral” klinkt cru maar bevat toch een grond van waarheid. Hoeveel materiele zaken hebben wij nodig om te kunnen tevreden of gelukkig te zijn.
  2. Het tweede blok behandelt het standpunt van Solon. Je kunt pas oordelen over het geluk van een mens als je weet hoe zijn einde is geweest. Hij heeft het vooral over het immateriële en meer bepaald de goede naam. Is dat zo? Indien men zoals velen aanvaardt dat wij maar tijdelijk zijn er voor ons niets is en er na ons niets zal zijn is dit moeilijk te verenigen met het standpunt van Solon.
  3. In het derde blok doen wij een meningsuitwisseling over de toestand nu. Dagelijks krijgen wij wijze lessen: van de Libelle tot allerlei wijze boeken die advies geven over hoe wij moeten leven. Wat kunnen wij daaruit leren en vooral wat zegt onze levenservaring.

Wij ontvangen graag uw email ter bevestiging van uw aanwezigheid.

Secretariaat “Sapere Aude”

Gegevens

Datum:
zondag 30 oktober 2016
Tijd:
14:00 - 17:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , , , , ,

Organisator

Secretariaat “Sapere aude”
E-mail:
secretariaat@filocafe.nl
Website:
https://filocafe.nl

Locatie

Filocafé ‘Sapere aude’
Engelsestraat 30
Bergen op Zoom, Noord - Brabant 4611 RR Nederland
+ Google Maps