Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Filosoferen … de sleutel tot …?

zaterdag 27 mei 2017, 14:00 - 17:00

Gratis
Slot of Sleutel? Filosoferen - Filosofisch Café - Sapere Aude

Praktisch filosoferen

Een filosoof biedt – in eerste instantie – geen concrete oplossingen voor praktische problemen, maar onderzoekt de mogelijkheden om op andere manieren naar vertrouwde zaken te leren kijken. Door de juiste vragen te stellen brengt hij ondoordachte vooronderstellingen aan het licht, waardoor de vertrouwde zaken zich mogelijkerwijs anders zullen tonen. Alledaagse kwesties komen in een nieuw licht te staan, wanneer je ze vanuit een ander perspectief leert bekijken.

Mensen handelen op basis van overtuigingen. Ten grondslag aan deze overtuigingen liggen eerdergenoemde vooronderstellingen. Dit zijn gedachten die als het ware op de achtergrond – vaak zonder dat we ons er bewust van zijn – medebepalend zijn voor de manier waarop we waarnemen, denken en leven. Je begint te filosoferen op het moment dat je de vanzelfsprekendheid van dergelijke aannames tijdelijk los durft te laten. Zonder de bereidwilligheid om je eigen opvattingen te bevragen, is filosofisch denken onmogelijk. Wanneer het echter lukt om écht te denken, dan raken de vertrouwde kaders verbreed en opent zich een ruimte waarbinnen frisse gedachten en fascinerende nieuwe zienswijzen op kunnen bloeien.

Omdat filosoferen ook een reflecteren is op het eigen en andermans denken, handelen, functioneren, karakter, identiteit, emoties, verwachtingen, (e.d.), ligt het voor de hand dat men beter zicht krijgt op zichzelf en anderen. Deze groeiende zelfkennis en de kennis die men tijdens het filosoferen van de overige deelnemers meekrijgt, dragen bij aan de vorming van een breder mens- en wereldbeeld.

  1. Dit kunnen we bereiken door ons filosofisch gesprek vorm geven door:
  • diep nadenken … over achterliggende visies die ons gedrag sturen.
  • open nadenken … buiten je eigen (voor-)oordelen om en deze bloot durven te leggen.
  • durven twijfelen… aan je eigen zekerheden.
  • samen nadenken … filosoferen vraagt om betrokkenheid bij anderen (oprechte interesse)
  • inleven in anderen… om zijn of haar visie te begrijpen.
  • zelfstandig nadenken … je eigen mening vormen, niet zomaar alles aannemen …!
  • kritisch denken… en nuanceren … van meerdere kanten hetzelfde vraagstuk bekijken

En er is niet één goed antwoord, maar er zijn meerdere mogelijkheden. Het ene antwoord kan tijdelijk zijn. Je mening wordt tussentijds bijgesteld, op grond van nieuwe argumenten. Met elkaar de dialoog aan te gaan, probeer discussie te vermijden.

Gegevens

Datum:
zaterdag 27 mei 2017
Tijd:
14:00 - 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
https://filocafe.nl

Organisator

Secretariaat “Sapere aude”
E-mail:
secretariaat@filocafe.nl
Website:
https://filocafe.nl

Locatie

Filocafé ‘Sapere aude’
Engelsestraat 30
Bergen op Zoom, Noord - Brabant 4611 RR Nederland
+ Google Maps