Archief Thema’s & Blog

In het archief kun je alle behandelde thema’s teruglezen en/of reageren op de blog, thema’s en/of berichten van anderen. Ook kun je een bezoekje brengen aan onze Facebook pagina, waar regelmatig actuele onderwerpen gepost zullen worden.

Behandelde thema’s en reacties – Archief & Blog.

Steeds langer leven?

nov 12, 2023 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor Steeds langer leven?

  Wat vraagt de vraag eigenlijk precies, daar begon ons gesprek mee op zondag 5 november 2023. De vraag die we willen bespreken luidt ‘Moeten we zo lang mogelijk willen leven?’ Dat ‘moeten’  en ‘willen’ zit de deelnemers een beetje dwars… is het wel of niet toegestaan? Is het een ingebakken verwijt?   Maar goed, het is een vraag die steeds terugkeert ook in de maatschappij. ‘Waar leidt dit toe?’ Er zijn altijd en onmiddellijk deelnemers die verklaren ‘voor mijRead more …

VRIENDSCHAP

okt 15, 2023 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor VRIENDSCHAP

Marlita, sinds enige tijd onze front-vrouw, heet op onze bijeenkomst van 1 oktober 2023 de aanwezigen speciaal welkom na een wat langere vakantieperiode van twee maanden. Ze doet dit door bij deze start aandacht te vragen voor de naam van ons Filosofisch Gesprek: Sapere Aude (spreek uit  ‘sapperre aude’). Het betekent ‘durf te denken’ zo geeft ze aan en is een oproep van een van de grootste filosofen van de moderne tijd: Emanuel Kant. Hij pleit voor een mens dieRead more …

GEDRAGSBESMETTING

jul 19, 2023 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor GEDRAGSBESMETTING

Gedragsbesmetting   In deze laatste bijeenkomst voor het zomerreces- 2 juli 2023- werden vijf filosofische vragen door de aanwezigen aangeboden. Gekozen werd voor de vraag: “Wat zijn de gevolgen van gedragsbesmetting?’ We hebben wel even goed gekeken naar de betekenis van het woord “gedragsbesmetting” waarmee het aannemen, aanleren, overnemen of veranderen van gedrag werd bedoeld . Meteen werd gesteld dat gedragsbesmetting zowel niet als wel nodig is. ‘Niet‘ in de zin van “ieder mens is uniek”. Aanvullingen of wijzigingen inRead more …

VERVREEMDING

jun 13, 2023 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor VERVREEMDING

Het was zeer fraai, zonnig  weer op deze zondag 4 juni 2023 en toch vond een mooie groep de weg naar het Filosofisch Gesprek om de middag samen met een  filosofisch onderwerp in te vullen. Met een kleine meerderheid werd de vraag ‘Is vervreemding een kenmerk van deze tijd?’ gekozen. Indieners van de vraag gaven voorbeelden aan over bijna aangereden te worden door dat is niet gezegd fietsers met mobiel in hand, afgeleid van het verkeer en de vervreemding dieRead more …

Geslaagd leven

mei 20, 2023 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor Geslaagd leven

In deze bijeenkomst verwelkomen we van harte onze nieuwe moderator René Langestraat die voor de eerste keer het filosofisch gesprek bij ons leidt.  Zoals gewoonlijk vormen we groepjes om een onderwerp te kiezen en dit keer de vraag “Wanneer is een leven geslaagd?” Het eerste waaraan gedacht wordt, is datgene wat veelal in het algemeen wordt gezegd nl. dat een antwoord op de hoofdvraag vraag pas op het einde van een leven beantwoord kan worden. Toch suggereert men dat ookRead more …

WIE BEN IK?

apr 11, 2023 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor WIE BEN IK?

Voortvloeiende uit een nabespreking van het vorige filosofisch gesprek, heeft de moderator tijdens deze bijeenkomst op 2 april 2023 in afwijking van de gangbaar gehanteerde methode ‘’Wie ben ik’  als onderwerp aan de groep voorgesteld. Naast twee andere filosofische vragen, zijn we unaniem met deze vraag aan de slag gegaan. Vragen als “ Wie ben ik nu en is dat wie ik wil zijn?” ,” Ken ik mezelf en gebruik ik mijn talenten wel?” of ”Volg ik wel mijn eigenRead more …

RECHTVAARDIGHEID

mrt 15, 2023 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor RECHTVAARDIGHEID

Deze keer -5 maart 2023 – weer de unieke situatie dat twee ingediende vragen met eenzelfde aantal stemmen eindigden. We gingen uiteindelijk aan de slag met de – in herstemming-  gekozen vraag  ‘Wat versta je onder rechtvaardigheid?’ In de toelichting kwam naar voren dat er zoveel onrechtvaardigheid is in de wereld. Daarbij werd gewezen naar de oorlog in Oekraïne als toppunt van onrechtvaardigheid. Rechtvaardigheid bezien vanuit onrechtvaardigheid dus. Het is niet zo’n eenvoudig onderwerp werd al meteen gesteld én ookRead more …

MACHT

feb 13, 2023 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor MACHT

 Er liepen vandaag – 5 februari 2023 – veel belangstellenden de monumentale deur door van het pand Engelsestraat 30 in Bergen op Zoom. Onze fraaie gespreksruimte zat ‘bomvol’ en de eerste vraag die aan de orde kwam was ‘gaan we de groep splitsen of niet?’. Met zo veel deelnemers hebben we eigenlijk afgesproken om in twee groepen te werken. Nu werd in overleg nog een keer geprobeerd bij elkaar te blijven en na te gaan of deze omvang nog kan…weRead more …

COMPETITIE

dec 19, 2022 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor COMPETITIE

In deze laatste bijeenkomst van het jaar – 4 december 2022 – werd gekozen voor het onderwerp “Kan de huidige maatschappij zonder competitie?” Kwam deze vraag voort uit het WK voetbal, was een eerste reactie? Maar de indieners zagen dat toch echt veel breder. Onze huidige samenleving haalt al heel lang zijn energie uit onderlinge competitie, legden zij uit, en dat geldt zowel voor mensen onderling als tussen bedrijven, verenigingen, instellingen…overal kom je het tegen als prikkel. Ook een oorlogRead more …

THUIS

nov 15, 2022 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor THUIS

Normaal treedt Karel aan het begin naar voren om met zijn warme stemgeluid de aanwezigen welkom te heten… nu – 6 november 2022 – is het Marlita die heel opgewekt de verwachtingen voedt én verklaart dat de initiatiefgroep werkt aan wisseling van de wacht. De werkzaamheden worden op voorhand al wat anders verdeeld, zo deelt zij mee. Zij dankt Karel voor zijn grote inzet tot nu toe. Nog een verrassing vormt de aanwezigheid van Maja Nieuwenhuizen, al wel eerder bijRead more …

La vita è bella

okt 17, 2022 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor La vita è bella
La vita è bella

Na een korte toelichting op de kwalitatieve aspecten van ons Filosofisch Gesprek van 2 oktober 2022, gaf de moderator een verrassende wending aan de start van de middag. Ze stelde voor de bij velen bekende film ‘La vita è bella’ (1997) als uitgangspunt te nemen en vertelde het verhaal.  In het (heel) kort handelt de film over een Joodse vader die met zijn zoontje tijdens W.O.II in een concentratiekamp terecht komt. Vader houdt tegenover het zoontje vol dat het kampRead more …

ONZE TOEKOMST

sep 17, 2022 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor ONZE TOEKOMST

De uitnodiging voor HET FILOSOFISCH GESPREK van 4 september 2022 vermeldde het al: we komen weer bijeen na een coronaperiode van 2 jaar! Prachtig warm weer en belangrijke sportevenementen verhinderden een grote groep mensen niet om enthousiast deze eerste bijeenkomst te bezoeken. Het was misschien toch wat onwennig..? Alles went, ook de keuze voor de 1e zondag van de maand als moment van bijeenkomen, een markant tijdstip.   Zoals altijd werden onderwerpen ingebracht – zie hieronder – waaruit gekozen werdRead more …

ANGST!

mrt 8, 2020 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor ANGST!

Tijdens onze bijeenkomst van 23 februari 2020 vertelde Karel over de wens van de initiatiefgroep en de moderatoren om extra voeding te geven aan de maandelijks gestelde vragen. We verstrekken daartoe een gedicht of tekstje dat inspiratie kan bieden voor een volgende bijeenkomst (is uitgedeeld en staat nu ook helemaal onderaan). Tevens zal de moderator meer ondersteuning bieden bij het formuleren van de (filosofische) vragen aan het begin van de bijeenkomst. Uit de ingediende vragen werd ‘Wat is angst?’ gekozen.Read more …

DE ZIN VAN HET LEVEN

feb 10, 2020 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor DE ZIN VAN HET LEVEN

DE ZIN VAN HET LEVEN 26 januari 2020 is de eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar. René heet de aanwezigen welkom (Karel modereert)  en wenst alle aanwezigen namens de initiatiefgroep Het Filosofische Gesprek  ‘een weldoend 2020’  toe. Hij verduidelijkt toch maar eens dat de initiatiefgroep bestaat uit Karel Saris, Jap Voorbraak en hemzelf (René Hendrickx). Naar aanleiding van opmerkingen vorige keren over het grote aantal deelnemers hebben wij nagedacht over de mogelijkheid om de aanwezigen eventueel te splitsen in tweeRead more …

Levensmoe of voltooid leven?

jan 6, 2020 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor Levensmoe of voltooid leven?

De bijeenkomst stond deze keer geafficheerd als ‘Eindejaarsbijeenkomst’ en dus was er de bijbehorende aankleding: een kerstbloemetje en lekkers op tafel, in de pauze en daarna samen een drankje en… oliebollen. De oudejaarssfeer compleet, de gezelligheid eveneens en daarbij een heel goed gesprek samen. De organisatie (Karel, Jap, René) deed deze keer ook een onderwerpvoorstel, maar als je toch al langere tijd rondliep met een onderwerp dat je zou willen bespreken, dan was je inbreng ook zeer welkom. De onderwerpenRead more …

AUTHENTIEK

dec 7, 2019 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor AUTHENTIEK

In onze bijeenkomst van 24 november 2019 hadden we in Maja Nieuwenhuis – afkomstig uit Schiedam- een gastmoderator. In overleg met de werkgroep had zij vier onderwerpen meegebracht waaruit ze voorstelde te kiezen (zie hieronder). Die keuze viel op ‘Wanneer ben je authentiek?’ Na de pauze gaf ze de discussie een nieuwe impuls door iedereen een gedachte over het onderwerp te laten opschrijven. Beginnen met een rondje langs de aanwezigen- ‘wat komt er bij dit onderwerp bij je op?’- levertRead more …

LEVENSPAD

nov 12, 2019 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor LEVENSPAD

De keuze viel op 27 oktober 2019 voor het gespreksonderwerp ‘In welke mate heb je invloed op je levenspad?’ Sommigen hadden onmiddellijk associaties met ‘wat komt er op je pad’ en ‘Is er eigenlijk wel veel te kiezen?’ Een van de deelnemers stelt dat je weinig te kiezen hebt…niet wanneer je geboren wordt, je ouders ook niet en ‘waar’ evenmin. Of je in een rijk of arm gezin komt, hoog of niet opgeleid, welke regio, dus ook warm of koud,Read more …

HET ZELF

okt 11, 2019 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor HET ZELF
DNA

Ook deze keer – 29 september 2019 – een iets andere aanpak. Aan het begin van onze bijeenkomst werd uitgelegd, dat we in de loop der tijd zo veel vragen zien passeren die niet zijn gekozen, maar zeker het bespreken waard zouden zijn. De moderator had er drie meegenomen (zie onderaan) en stelde voor daar een keuze uit te maken. Gekozen werd voor ‘Waaruit bestaat het zelf?’ Niet eenvoudig, zo was de eerste reactie… Ga je daarvoor te rade bijRead more …

INDOCTRINATIE

sep 7, 2019 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor INDOCTRINATIE

Aan het begin van onze (zeer warme) bijeenkomst van 25 augustus 2019 kon Karel Saris in zijn openingswoordje een noviteit aankondigen met twee moderatoren: Jap vóór de pauze en René erna. Deze impressie van onze bijeenkomst maakt echter géén onderscheid. De gebruikelijke procedure leverde een vijftal interessante vragen op met de meeste stemmen voor ‘Wat doet indoctrinatie met ons?’ Over het algemeen werd ‘indoctrinatie’ als (zeer) negatief ervaren, maar niet iedereen deelde die mening. Er kunnen omstandigheden zijn waarbij indoctrinatieRead more …

De invloed van ons uiterlijk

jul 17, 2019 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor De invloed van ons uiterlijk

Aan het begin van onze 30 juni bijeenkomst- de laatste voor de vakantie –  even aandacht voor al die prachtige vragen die gepasseerd zijn in vele bijeenkomsten. Mogelijk zit er ook daar een onderwerp bij dat je aanspreekt. Nu kozen we voor de vraag –  ‘Wat is de invloed van ons uiterlijk?’– en dat riep in het begin vooral ‘uiterlijkheden’ op: je wilt er goed uitzien. Mensen met een uiterlijke handicap voelen zich daar vaak ongelukkig bij. Er werd opRead more …

Is HUMOR waardevol?

jun 2, 2019 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor Is HUMOR waardevol?

In onze bijeenkomst van 26 mei 2019  is gekozen voor ‘Is humor waardevol?’ en de indieners lichtte toe: In Latijns- Amerika zijn mensen veelal positief gestemd, ze lachen hun zorgen weg, zien vooral het positieve en de humor. Daarmee lijkt humor een vorm van getransformeerde droefheid, een manier om afstand te nemen. In Nederland zijn we geneigd naar een meer sarcastisch gevoel voor humor.  Wat maakt het onderscheidt en is humor een tool? Vrij snel in het gesprek kwamen weRead more …

IS MORALITEIT NEUTRAAL

mei 13, 2019 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor IS MORALITEIT NEUTRAAL

  De goed bezochte bijeenkomst van 28 april begon heel speciaal met een gelijke stemming voor twee onderwerpen: ‘Is moraliteit neutraal?’ concurreerde in stemming met 10 tegen 10 tegen ‘Is kunstmatige intelligentie een bedreiging voor de mensheid?’ Het eerste onderwerp haalde het in de volgende stemming royaal, maar het is duidelijk dat velen gevoelig zijn voor de dreiging van de ‘robots’. Ieder standpunt kent een morele achtergrond, was de openingsopmerking. Dat leidde onmiddellijk tot een discussie over de noodzaak ‘moraliteit’ teRead more …

POLARISERING

apr 9, 2019 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor POLARISERING

Het is ook deze bijeenkomst op zondag 31 maart 2019 weer interessant welke vragen er ingebracht gaan worden,  maar deze keer leek het wel of ze allen vanuit eenzelfde achtergrond werden gesteld. Dus ook de gekozen mooie vraag ‘Schaadt polarisering de samenleving?’ De eerste associatie met ‘polarisering’ is negatief. Het wordt geassocieerd met ‘harde opstelling’ en ‘kiezen voor uiterste’. Iemand merkte daarbij op, dat niet meer wordt onderkend dat het gaat om ’n mening, het wordt een keihard oordeel. IsRead more …

Liefde is essentieel

mrt 10, 2019 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor Liefde is essentieel

IMPRESSIE 24 FEBRUARI 2018 Voor onze bijeenkomst op 24 februari had de organisatie de moderator verzocht een iets andere benadering uit te werken. In die benadering staat de eigen ervaring centraal bij het formuleren van de vraag. Bij iedere ingediende vraag werd wat uitgebreider ingegaan op de achtergrond van die vraag. Dat leidde uiteindelijk ook tot een meer persoonlijke benadering van het gekozen onderwerp: ‘Is liefde essentieel in het menselijke bestaan?’ Daarbij moet natuurlijk de neiging worden onderdrukt om deRead more …

Vooruitgang     

feb 9, 2019 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor Vooruitgang     

Impressie bijeenkomst 27 januari 2019 We kozen voor de vraag “Wat is vooruitgang?” en de toelichting leverde al snel veel voorbeelden op: de manier waarop je vanuit een oneindigheid van perspectieven naar vooruitgang kan kijken, als een bedrijf, in je eigen leven of als een hele maatschappij. Bestaat er een algemeen beeld van vooruitgang? Is het mogelijk om iets als objectieve vooruitgang te omschrijven en bestaat dat überhaupt? Vooruitgang door een zeer Lange ontwikkeling Gelijk aan het begin werd ook een link gelegd met hetRead more …

Voltooid leven

jan 10, 2019 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor Voltooid leven
voltooid leven was het onderwerp bij filocafe in Bergen op Zoom

           impressie van onze bijeenkomst van 30 december 2018 Er werd gekozen voor de vraag ‘Wat is een voltooid leven?’  Misschien wel onder invloed van de sfeer van  ‘einde jaar’. We gaan ‘leven’ niet apart definiëren en concentreren ons op het totaalbegrip ‘voltooid leven’. ‘Alle doelen zijn bereikt’ zo reageerde een deelnemer onmiddellijk en koppelde dat ook aan levensbeëindiging. Het gesprek ging enige tijd over deze koppeling tot vastgesteld werd dat voltooid leven en levenseinde nietRead more …

Met alle Respect…FEEST!

dec 3, 2018 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor Met alle Respect…FEEST!
Filosofisch respect was het onderwerp van filocafe in Bergen op Zoom

  Impressie van onze feestelijke bijeenkomst van 25 november 2018 Het was deze keer feest, we bestaan al weer vier jaar en dat was goed te merken…bloemen op tafel met veel lekkers waaronder een zelfgebakken cake- brood, snoepjes, chocolade enz  en ook nog een drankje aan het einde met heerlijke hapjes. Vandaag niet alleen ‘voeding voor de geest’! We kozen er voor om in aansluiting op een vorige keer te kiezen voor ’t onderzoeken van de vraag  ‘Wat is respect?’Read more …

EMOTIES

nov 4, 2018 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor EMOTIES

Een bijeenkomst met een vooraf gekozen onderwerp: emoties! Eduard Kusters (Ward) was deze keer niet alleen moderator maar ook de inleider op dit onderwerp. Hij startte met een reeks vragen ‘Kunnen lichaam en denken onafhankelijk van elkaar? Op welke wijze dan? Hoe werken ze op elkaar in? Nemen emoties daarin een speciale plaats in?’ Ward verwachtte dat de antwoorden uit de gevormde groepen parallel zouden lopen aan wat in de loop van de geschiedenis over dit onderwerp is gezegd enRead more …

BLIJF DICHT BIJ JEZELF

okt 2, 2018 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor BLIJF DICHT BIJ JEZELF

Mag ik me alleen maar uiten vanuit mijn eigen referentiekader? Die gekozen vraag kreeg als toelichting ’t verhaal van een incident waarbij een witte kunstenaar het verwijt krijgt een kunstwerk te maken over leed van zwarte mensen. Je kunt als witte man dit leed niet invoelen, dan moet je er ook geen kunstwerk over maken. Natuurlijk wordt het onderwerp breder getrokken met voorbeelden als ‘kun je over kinderopvoeding praten als je zelf geen kinderen hebt?’ of ‘over het leed inRead more …

Hoe ontstaat inspiratie?

sep 12, 2018 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor Hoe ontstaat inspiratie?

Deze bijeenkomst van 26 augustus 2018 is de eerste na de zomervakantie. Veel trouwe bezoekers zien we ook nu weer terug en we verwelkomen  5 nieuwe bezoekers. Na  enige uitleg over de nieuwe opzet – van Filocafé naar Het Filosofisch Gesprek – gingen we vol  nieuwe energie aan de slag. Samen kozen we voor het onderzoeken van de vraag “Hoe ontstaat inspiratie?”.  Maar meteen kwam de volgende vraag “Wat is inspiratie?” naar voren. ‘Iets’ geeft inspiratie. Is inspiratie de verbinding vanRead more …

Bestaansreden

jun 30, 2018 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor Bestaansreden

In onze bijeenkomst van 24 juni 2018 werd gekozen voor de vraag ‘Waarom zijn we hier?’ Meteen werd de aftrap gegeven: ‘dat is toeval, de natuur ontwikkelt zich willekeurig!’ Maar er zijn toch ook krachten die sturend aanwezig zijn, zo werd opgemerkt: in de natuur bestaat een sterke nijging om te ontwikkelen van eenvoudig naar complex en je kunt ook stellen dat levende wezens onderhevig zijn aan ‘een drift tot voortbestaan’. Dat voorbestaan wordt gegarandeerd door zoveel mogelijk ‘productie’. DatRead more …

Fantasie

jun 17, 2018 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor Fantasie

We noemen ons filo-café, maar een echt café zijn we niet, onze gesprekken verlopen zeer georganiseerd. Voor deze bijeenkomst heeft de werkgroep een café-sfeer gesuggereerd: we verhuizen voor ons gesprek naar de inkomhal bij de bar, we zitten dicht bijeen en door elkaar. De moderator geeft daarbij aan het gesprek wat losser te laten verlopen, spontaner. Aan het einde van het eerste deel voor de pauze evalueren we hoe het is ervaren. Natuurlijk eerst aftasten ‘wat is fantasie?’ Dat isRead more …

Dogma en ritueel

mei 4, 2018 | Posted by in Archief Thema's & Blog | Reacties uitgeschakeld voor Dogma en ritueel

Op de bijeenkomst van 29 april 2018 waren er 19 deelnemers. De middag was in twee delen, met vóór de pauze een vast onderwerp -vrijmetselarij- en na de pauze filocafé over ’n gekozen onderwerp in relatie tot de vrijmetselarij. De ruimte voor het filocafé huren we al jaren van de vrijmetselaars, maar wat weten we van ze? Dave Leising (voorlichter) vertelde in een kort verhaal wat de vrijmetselarij inhoudt. Ontstaan in de Middeleeuwen vanuit de gilden is het belangrijkste voorRead more …

Wat is vriendschap?

mrt 29, 2018 | Posted by in Archief Thema's & Blog | 0
vriendschap filosofie

Op zondag 25 maart 2018 kozen de 17 aanwezigen voor het onderwerp: ‘wat is vriendschap?’ De uiteraard vele positieve kanten aan dit onderwerp zorgden naast een goed gesprek ook voor een vriendschappelijke sfeer. Vele aspecten van vriendschap werden belicht en van een persoonlijke kanttekening voorzien. Want wanneer spreek je van vriendschap? Heel veel prettige aspecten van dit onderwerp passeerden de revue: vertrouwen in elkaar hebben, respect en eerlijkheid, het moet waardevol zijn, onbaatzuchtig, maar je moet ook kunnen incasseren enRead more …

Heeft ’t leven zin?

mrt 5, 2018 | Posted by in Archief Thema's & Blog | 0
zin van het leven

Het filosofisch café van 25 februari 2018 werd bezocht door dertien deelnemers. Met als democratisch gekozen vraag: “Wat als het doel bereikt is?” stond het begrip ‘doel’ centraal. Wat is een doel en hoe onderscheid je dat van een middel om een doel te bereiken? Er werd gezocht naar een mogelijk ultiem doel of ook wel binnen het café “de zin van het leven” genoemd. Uit deze ene vraag kwamen snel tientallen andere filosofische vragen naar voren zoals: “Bereiken we ons doel pas als het over is?”, “Is het ‘doel’Read more …

Ongelijkheid

jan 31, 2018 | Posted by in Archief Thema's & Blog | 0
ongelijkheid

De bijeenkomst op 28 januari werd bezocht door bijna 20 enthousiaste deelnemers. ‘Ongelijkheid’ stond centraal (de precieze omschrijving staat hieronder). Algemene conclusie: ongelijkheid is niet te voorkomen, alle mensen zijn uniek dus onderscheiden. Opgemerkt wordt, dat de nadruk die wij leggen op het individu wel typisch Westers is.  We kunnen ook niet zonder de groep en in veel culturen staat de groep zelfs centraal. Het gezin of de familie is wel de bekendste groep, maar uiteindelijk is de ‘Westerse samenleving’Read more …

Hebben we Identiteit nodig?

jan 8, 2018 | Posted by in Archief Thema's & Blog | 0
identiteit

Die vraag werd gekozen op 26 november 2017 uit de rij keuzemogelijkheden zoals vermeld aan het einde van dit verslag. Moderator tijdens die bijeenkomst: Philippe Deleu. Rond dit onderwerp kwamen vragen aan de orde als ‘Héb je identiteit of herken je die aan de ander?’ ‘Heb je een eigen identiteit op een onbewoond eiland?’  ‘Kan iemand z’n identiteit beschrijven?’ We zijn ons bewust van onze identiteit, bewust van ’t feit dat we iemand zijn.  Toch kunnen we niet precies aangeven watRead more …

Jouw keuzevrijheid?

okt 28, 2016 | Posted by in Archief Thema's & Blog | 0
Keuzevrijheid - Filosofisch | Filocafé Sapere Aude

Hoe ver reikt keuzevrijheid? – Zondag 25 september 2016, Bergen op Zoom.   Democratisch gekozen voor de vraag: Hoe ver gaat je keuzevrijheid?, de filosofische uitdaging voor deze middag. Stellingnamen/kernwoorden: consequentie, principes, vrije wil, grenzen, ethiek, regels, aangeboren, aangeleerd, eindig/oneindig keuzemogelijkheden, omgevingskader, materieel, immaterieel, genen, cultuur, gezondheid, handelingsbekwaam, individu, collectief, rechten, plichten. Animatie over keuze, de paradox? [su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=1bqMY82xzWo”] Hoorcollege: hoe kan ik kiezen? (klik link) Keuzestress. Het is een modewoord, maar dat is het niet voor niets. De vrijheid om te kiezenRead more …

Het zesde zintuig?

jun 28, 2016 | Posted by in Archief Thema's & Blog | 0
Het zesde zintuig - Filosofisch cafe sapere aude

Het zesde zintuig? – Zondag 26 juni 2016, Bergen op Zoom. De door aanwezigen aangevoerde vragen/onderwerpen/stellingen worden ter stemming voorgelegd. Is tijd een illusie? (-) Wat is respect? (2) Waarom is liegen taboe? (2) Bestaat een zesde zintuig? (3) Is het filosofisch café anders dan psychotherapie? (1) Vooroordelen? (1) Wat is humor? (1) Wat is bewustzijn? (2) Met 3 stemmen voor de vraag ‘zesde zintuig?’ gaan we de filosofische uitdaging voor die middag aan. Stellingnamen/kernwoorden: niveau van bewustzijn, stuurbaar?, de 5 zintuigenRead more …

Wat is jaloezie?

mei 31, 2016 | Posted by in Archief Thema's & Blog | 0
Jaloezie - Filosofisch café Sapere Aude

Jaloezie? – Zondag 29 mei 2016, Bergen op Zoom   De door aanwezigen aangevoerde vragen/onderwerpen/stellingen worden ter stemming voorgelegd. Hebben dieren een geweten? (-) Wat is de brug tussen intimiteit en religie? (2) Wat is vooringenomenheid? (2) Is de mens egoïstisch? (5) Bestaat een 6e zintuig? (11) In hoeverre ben je altijd jezelf? (3) Moet je filosofie leren? (7) Wat is zelfkennis? (5) Wat is jaloezie? (12) Met 12 stemmen (2e ronde) ‘Wat is jaloezie?’ gaan we de filosofische uitdaging dieRead more …

Respect & Vertrouwen

apr 28, 2016 | Posted by in Archief Thema's & Blog | 0
Respect en vertrouwen - Filosofisch café Sapere aude

Respect & Vertrouwen? – Zondag 24 april 2016, Bergen op Zoom Relatie tussen respect en vertrouwen? De door aanwezigen aangevoerde vragen/onderwerpen/stellingen worden ter stemming voorgelegd. Hebben dieren moraal? (3) Wat is vrijheid? (-) Wat is emotie? (2) Bestaat waarheid? (-) Waarom lacht de mens? (6) Respect versus vertrouwen? (8) Wat is intelligentie? (-) Oorzaak vreemde ziektebeelden? (-) Tijd versus zijn? (1) Wat is ijdelheid? (-) Met 8 stemmen ‘Respect & Vertrouwen?’ gaan we de filosofische uitdaging die middag aan. Het woordRead more …

‘Beweeg me’ ontmoet ‘Sapere aude’

apr 27, 2016 | Posted by in Archief Thema's & Blog | 0
Wat beweegt de mens? - Filosofisch café Sapere aude

Wat beweegt de mens? – Vrijdag 22 April, Markiezenhof – Bergen op Zoom. Zodra ik mij dat afvraag struikel ik over mijn eigen bewegingen en keuzes. Ik blijk totaal verknipt! Als fietser stoor ik mij aan gedragingen van automobilisten. Ik wil graag ongestoord en snel vooruit. Zit ik in een auto, dan zie ik fietsers god en gebod negerend mij als automobilist voor de wielen rijden. Graag werk ik een beetje gepland tussen 9 en 6, maar vervolgens erger ikRead more …

Onbehagen?

mrt 28, 2016 | Posted by in Archief Thema's & Blog | 0
Onbehagen - Filosofisch café Sapere aude

Algemeen onbehagen? – Zondag 27 maart 2016, Bergen op Zoom. De door aanwezigen aangevoerde vragen/onderwerpen/stellingen worden ter stemming voorgelegd. Wat is hoop? (2) Wat is de macht van de tijd? (2) Wat is idealisme? (-) Waar komt eventueel onbehagen vandaan? (4) (10) Empathie? (-) Bestaat collectief bewustzijn? (-) Veiligheid ten koste van vrijheid? (-) Wereldbeeld kind versus ouder? (-) Waarom medemens helpen? (2) Wat is moraal? (1) Met 10 stemmen (2e ronde) ‘onbehagen?’ gaan we de filosofische uitdaging die middagRead more …

Wat is opvoeding?

feb 29, 2016 | Posted by in Archief Thema's & Blog | 0
Opvoeding - Filosofisch café Sapere aude

Opvoeding? – Zondag 28 Februari 2016, Engelsestraat 30 te Bergen op Zoom. Wat is opvoeding? De door aanwezigen aangevoerde vragen/onderwerpen/stellingen worden ter stemming voorgelegd. Wat is opvoeding (nut)? (8) (9) Krijgen van kinderen een recht? (4) Waar komt huidig onbehagen vandaan? (7) Kunnen we vergeven? (3) Wat is tolerantie? (-) Verband oordelen – veroordelen? (8) (2) Wat maakt een mens charismatisch? (7) Wat is het belang van emotie? (7) Waarom leven wij? (8) (7) Met 9 stemmen 2e ronde voor de vraag ‘watRead more …

Bestaat altruisme?

jan 31, 2016 | Posted by in Archief Thema's & Blog | 0
Altruisme - Filosofisch café Sapere aude

Altruisme? – Zondag 31 Januari 2016, Engelsestraat 30 te Bergen op Zoom. Bestaat altruisme? De door aanwezigen aangevoerde vragen/onderwerpen/stellingen worden ter stemming voorgelegd. Is angst noodzakelijk? (4) Onvoorwaardelijke liefde? (1) Wat is toeval? (2) Bestaat altruisme? (5) Opvoeding? (1) In hoeverre bepaalt cultuur ons leven? (4) Invloed van taal op sociale omgang? (1) Waarom leven wij? (3) Wat maakt de mens tot leider? (0) Met 5 stemmen voor de vraag ‘bestaat altruisme?’ gaan we de filosofische uitdaging voor die middag aan.Read more …

Beslissen en rechtvaardigen?

nov 29, 2015 | Posted by in Archief Thema's & Blog | 0
Beslissen en rechtvaardigen - Filosofisch café Sapere aude

Beslissen? – Zondag 29 November 2015, Engelsestraat 30 te Bergen op Zoom. Beslissen en rechtvaardigen? Bij wijze van uitzondering, op verzoek en als experiment, besloten wij tijdens onze laatste bijeenkomst ditmaal een Filosofisch café te organiseren op basis van een vooraf gekozen thema – Beslissen en rechtvaardigen?. Met inleiding en uitleg van Ward zullen we een uitdagende middag instappen. Als inleiding wordt een verhaal van Plato genomen. Een jonge man, ‘Euthyphro’ ontmoet op de trappen van het gerechtsgebouw Socrates. Hij vertelt datRead more …

Wat is intuitie?

sep 28, 2015 | Posted by in Archief Thema's & Blog | 0
Intuitie - Filosofisch café Sapere aude

Intuitie? Zondag 27 September 2015, Engelsestraat 30 te Bergen op Zoom. Wat is intuitie? De door aanwezigen aangevoerde vragen/onderwerpen/stellingen worden ter stemming voorgelegd. Wat is intuïtie? (3) Wat is gelukkig zijn? (1) Wat is het nut van vooruitgang? (1) Is prostitutie een mensenrecht? (0) Verantwoordelijkheid in het vluchtelingen probleem? (2) Het belang van opvoeding? (0) Met 3 stemmen voor de vraag ‘wat is intuitie?’ gaan we de filosofische uitdaging voor die middag aan. Stellingnamen: innerlijk weten, niet bewust dat je het weetRead more …

Kunnen wij vergeven?

jun 29, 2015 | Posted by in Archief Thema's & Blog | 0
Vergeven - Filosofisch café Sapere aude

Vergeven? – Zondag 28 Juni 2015, Engelsestraat 30 te Bergen op Zoom. Kunnen wij vergeven? De door aanwezigen aangevoerde vragen/onderwerpen/stellingen worden ter stemming voorgelegd. Kunnen wij vergeven? (3) (5) Wanneer ben je verantwoordelijk? (1) Wat bepaalt ons gedrag? (3) Is delen nodig? (1) Wat is opvoeding? (1) Met 5 stemmen (2e ronde) voor de vraag ‘kunnen wij vergeven?’ gaan we de filosofische uitdaging voor die middag aan. Kernwoorden deze middag: wraak, individueel, collectief, vergeven en vergeten, emoties, van emoties ontdoen, verzoenen, gekwetstRead more …

Wat is bewustzijn?

mei 31, 2015 | Posted by in Archief Thema's & Blog | 0
Bewustzijn - Filosofisch café Sapere aude

Bewustzijn? – Zondag 31 Mei 2015, Engelsestraat 30 te Bergen op Zoom. Wat is bewustzijn? De door aanwezigen aangevoerde vragen/onderwerpen/stellingen worden ter stemming voorgelegd. Wat is tijd? (2) Waartoe evolutie? (3) Wat is opvoeding? (3) Wat verstaan we onder bewustzijn? (3) (7) Met 7 stemmen (2e ronde) voor de vraag ‘Wat verstaan we onder bewustzijn?’ gaan we de filosofische uitdaging voor die middag aan. Bewustzijn wordt omschreven als subjectieve reflectie op indrukken uit de buitenwereld (weten van wat je ziet, hoort ofRead more …

Wat is religie?

apr 27, 2015 | Posted by in Archief Thema's & Blog | 0
Religie - Verbinding - Filosofie - Filosofisch café Sapere aude

Religie? – Zondag 26 April 2015, Engelsestraat 30 te Bergen op Zoom. Wat is religie? De door aanwezigen aangevoerde vragen/onderwerpen/stellingen worden ter stemming voorgelegd. Actueel: Hoofdtransplantatie? Hoeveel identiteit blijft er over? (2) Wat is opvoeding? (3) (2) Asiel en criteria? Verbondenheid in de menselijkheid? (0) Dierenrecht? Moraal contra menselijk genot. (1) Wat is religie, positieve en negatieve aspecten? (3) (8) Is één volk en één wereld zonder grenzen haalbaar? (1) Wat is ons levensdoel?(0) Wat is eigenwaarde? (0) Met 8 stemmen (2e ronde) voor deRead more …