Hoe ver reikt keuzevrijheid? – Zondag 25 september 2016, Bergen op Zoom.
Democratisch gekozen voor de vraag: Hoe ver gaat je keuzevrijheid?, de filosofische uitdaging voor deze middag.
Stellingnamen/kernwoorden: consequentie, principes, vrije wil, grenzen, ethiek, regels, aangeboren, aangeleerd, eindig/oneindig keuzemogelijkheden, omgevingskader, materieel, immaterieel, genen, cultuur, gezondheid, handelingsbekwaam, individu, collectief, rechten, plichten.
Animatie over keuze, de paradox?
[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=1bqMY82xzWo”]
Hoorcollege: hoe kan ik kiezen? (klik link)
Keuzestress. Het is een modewoord, maar dat is het niet voor niets. De vrijheid om te kiezen is soms een last, want hoe belangrijk vinden we het wel niet om goede keuzes te maken. In deze serie hoorcolleges online ‘Hoe kan ik kiezen?’ geven hoogleraren Joachim Duyndam, Joep Dohmen en Harry Kunneman een filosofisch inkijkje in onze ‘kiespijn’. De vraag Hoe kan ik kiezen? lijkt op alle vlakken van het leven relevant. Welke studie kies ik? Wil ik kinderen? Stuur ik mijn zoon naar een ‘witte’ of een ‘zwarte’ school? Als mijn schoonmoeder te oud wordt om alleen thuis te wonen, mag ze dan bij ons intrekken? Advies omtrent keuzestress is meer dan welkom.
In deze hoorcolleges online-serie geven Joachim Duyndam, Joep Dohmen en Harry Kunneman, alle drie hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek, hun visie op kiezen. Vanuit een filosofisch perspectief bespreken ze welke haken en ogen er zitten aan het maken van keuzes. Wanneer is een keuze van jezelf? Hoe dwingend is ons idee te moeten kiezen eigenlijk? En hebben we voldoende aandacht voor dat wat ons kiest?