Wat is vriendschap?

vriendschap filosofie

Op zondag 25 maart 2018 kozen de 17 aanwezigen voor het onderwerp: ‘wat is vriendschap?’ De uiteraard vele positieve kanten aan dit onderwerp zorgden naast een goed gesprek ook voor een vriendschappelijke sfeer.

Vele aspecten van vriendschap werden belicht en van een persoonlijke kanttekening voorzien. Want wanneer spreek je van vriendschap? Heel veel prettige aspecten van dit onderwerp passeerden de revue: vertrouwen in elkaar hebben, respect en eerlijkheid, het moet waardevol zijn, onbaatzuchtig, maar je moet ook kunnen incasseren en accepteren dat je niet gelijk bent aan elkaar. Loyaliteit, klaar staan, je voelt je thuis bij elkaar, er is ‘chemie’. Na enige tijd legt dit een betrouwbare vaste bodem onder vriendschap; het kan dan ‘een stootje velen’. Speelt ’tijd’ een rol? Moet je vaak met elkaar optrekken? Er zijn verschillende opvattingen en ervaringen. Je ziet je vriend(-in) niet vaak of zelfs een tijdje niet en…bij weerzien is alles weer als vanouds, het kan zeker! Kameraadschap werd niet als hetzelfde gezien: ‘bij elkaar geplaatst, maar in vertrouwen’. Uiteraard werd hier geassocieerd met de militaire dienst, heel logisch

Maar is vriendschap misschien toch bevrediging van eigen behoefte? Je geeft en ontvangt, maar als die balans ernstig wordt verstoord verdwijnt de vriendschap. Vriendschap levert ‘geluk’ op en zelfbevestiging. Vind je eigenlijk vriendschap in jezelf? Het gaat toch echt om een wederzijds. Je moet wel over genoemde capaciteiten beschikken om vrienden te maken. Ben je vriend met een dier, dierenvriend is toch echt iets anders vinden we.

Essentie is, dat vriendschap er op ’n moment gewoon is en je bent je eigenlijk niet bewust van al die aspecten tot ze nadrukkelijk aan de orde komen.

Voorgedragen onderwerpen: Wat is verslaving? Kun je vrienden worden met een robot? Aanvaarden dat wat is? Waar komen onze emoties vandaan? Hoe kunnen we democratie verbeteren? Wat is vriendschap? Hoe ver kan men gaan in het dienen van zijn ideaal?

Moderator: Jap Voorbraak