Hoe leef ik in het nu?

Hoe leef ik in het nu?

De gekozen vraag werd toegelicht door de inbrengster vanuit haar persoonlijke ervaring. Er zijn vaak meerdere doelen en gebeurtenissen waar je naartoe kan leven. Maar wat moet je doen wanneer steeds meer van deze doelen achter ons bevinden. Wanneer je minder vooruitzichten hebt hoe moet je dan verder?

Wat is het “nu”?

Al snel kwam de term “nu” centraal te staan. Het heeft een onmisbaar verband met het lastige begrip van tijd. Wat is het nu? Sommigen gaven aan dat het nu in het verleden ligt, als iets wat onmiddellijk vervliegt, terwijl anderen het kenmerkend vonden voor de toekomst, om naar het nu toe te leven. Zowel verleden en toekomst blijken een rol te spelen bij het begrijpen van het “nu”. De doelen waar we werk van kunnen maken is een actief iets wat in het nu kan spelen en de “bagage” die wij vanuit ons verleden meenemen en ons vormt ook.

Voorbeelden over het leven in het nu waren lastig te formuleren. Nomaden werden genoemd met een unieke levenswijze door altijd te reizen, het verleden achter zich te laten en ook niet te veel met de toekomst bezig te zijn. Soms word dit reizen op een cyclische manier gedaan, een weergaven van hun overtuigingen, wat in sterk contrast staat met ons westerse lineaire denken. Wij zien het leven met een duidelijk begin, midden en eind. Het is lastig om binnen deze fases een uniek “nu” te vinden.

Acceptatie van wat is

“Je moet het leven gewoon accepteren” werd als voortijdig antwoord gegeven. Door te veel bezig zijn met in het nu leven weerhoud je jezelf er enkel van. Piekeren over het verleden, het nu of de toekomst zal je niet helpen. Maar hoe doe je dat accepteren dan? Als eerste door er bewust van te worden. Wij hebben maar weinig invloed op ons gevoel, en net zo min op de wereld om ons heen. Het enige wat je dan wel kan doen is “zijn binnen de tijd/omstandigheden”.

Het individu en het leven in het nu

Na de pauze kwam er een focus te liggen op het individu en het leven. Iedereen is anders en het werd al snel duidelijk dat het antwoord op deze vraag per persoon net zo anders kan zijn. Het karakter, de creativiteit en de capaciteiten kan bepalen wat je nodig hebt en wat je kan bereiken.  Het karakter bepaald ook hoe iemand in het leven staat. Ervaringen bestaan uit pieken en dalen van goede en slechte momenten. We zijn geneigd om meer naar de pieken te zoeken alhoewel te veel hiervan ook niet goed is. Er moet een balans zijn dat past bij het individuele “ik”.

Uiteindelijk cirkelde het gesprek rond de uitspraak “Denken/doen zonder interpretatie van het gevoel.” Maar wel met het bewustzijn, zo ver dat het mogelijk is, over onszelf, het verleden, de toekomst, en het nu.

 

Aantal deelnemers: 13

Moderator: Jap Voorbraak

Verslag: Jap Voorbraak

 

Ingediende onderzoeksvragen:

  • Hoe leef ik in het nu?
  • Waarom zijn wij niet vegan?
  • Waar is spot goed voor?
  • Voor wie leef ik?