Wat doet muziek?
Op het filosofisch gesprek van 2 maart werd de vraag “Wat doet muziek?” ingebracht door een nieuwe deelnemer. Dat is natuurlijk altijd een welkome start. De aanleiding van de vraag was de twijfel over de boodschap die muziek over kan brengen. Ervaart iemand anders muziek zoals jij en resoneert het op dezelfde manier als je het met iemand om een speciale reden deelt?
Relatie tussen muziek en communicatie
In eerste instantie werd het thema bekeken als een vorm van communicatie. Echter iedere persoon interpreteert muziek op een andere manier. Dat maakt het lastig om dat in een vaste vorm van communicatie te gieten. Je kunt wel zeggen dat het een boodschap overbrengt. Daarom heeft de moderator dit thema verschoven na de afronding van de bijeenkomst om dan nog eens terug te kijken op deze relatie.
Muziek is een trigger
Het kan dienen als omlijsting om in contact met andere mensen of jezelf te komen. Zo werd meteen benoemd dat het b.v. ingezet wordt om connectie met dementerende ouderen te krijgen. De herkenning ervan werkt als een trigger die het “bekende verleden” oproept waardoor men weer in verbinding met elkaar staat. Daarnaast werd benoemd dat de herkenning van muziek als trigger kan dienen in een verwerkingsproces. Verdrietige herkenbare muziek die je aanzet tot emotie. Ergens in je onderbewuste roepen klanken en melodieën emoties in alle vormen op. Hier werd door de groep aan toegevoegd dat het ook een bewust proces kan zijn en zelfs universeel.
Sociale verbinding door muziek
We constateerden diverse elementen ervan die tot sociale cohesie leiden. Zaken zoals het componeren ervan, gedeelde interesses voor de (achtergrond) van de makers, stijlen en genres die groepen mensen tot elkaar brengt, vervoering door ritmes ( Dj’s) of het ( al dan niet in gezamenlijkheid) bespelen van instrumenten. Daarnaast zet het ook aan tot beweging. Ook daar vinden we verbinding door en met muziek.
Tot rust komen met muziek
De basis van een metronoom is het hartritme dat met een regelmaat tikt. Deze verbinding maakt het wellicht mogelijk dat een bepaalde zachtheid van klanken tot ontspanning maar zelfs tot ontroering kan leiden. Maar ook het tegenovergestelde werd aangedragen; muziek kan ook irriteren en onrust veroorzaken.
Een muzikale boodschap
Er werden in de groep vele vormen van “muzikale boodschappen” onderkent. Dat is natuurlijk ook niet verwonderlijk omdat muziek bij ieder mens eigenlijk wel een rol in het leven speelt. Met name ook de teksten die zelfinzicht, herkenning of een andere openbaringen geven aan de luisteraar. Maar ook de reflectie ervan op ieder mens. Hiermee werd bedoeld dat ook de vorming van opgroeiende kinderen door muziek gedeeltelijk bepaald kan worden. “Is daarmee muziek dan voorspelbaar?” werd gevraagd? We kwamen tot de conclusie dat wat het ook doet, de boodschap is voor ieder individu anders.
Quote :
“Muziek en ritme vinden hun weg tot in de geheime plaatsen van de ziel”
Plato
Grieks filosoof 427 v.C. – 347 v.C.
Beïnvloeding door muziek
Na de pauze hebben we teruggekeken naar de opmerkingen die voorbij waren gekomen. We realiseerden ons dat muziek heel veel invloeden heeft. Zo werd benoemd de “frequentie”. Harde- of zachte klanken, snelle of langzame ritmes zoals het aantal BPM (Beats per minute) die als motivatie kunnen dienen bij bv sport. Maar ook het inkleuren van een spannend moment in een film. Zonder muzikale omlijsting brengen louter beelden geen goede weergave van een visueel moment. En wat dacht u van de Gospel. Liederen en ritmes die ingezet werden om de lange dagen hard werken op plantages vol te houden. Maar ook ter ondersteuning van marsen door het leger ( Turkse mars). Als laatste kwamen we op uit op Poëzie. Hoe muziek poëtische teksten kracht bijzet. Als laatste constateerden we dat het ook ondersteuning biedt bij hoe we ons uiten.
Conclusie
a/l bij al een heel breed thema waar je nog veel meer over kunt zeggen. De vraag was echter wat het “doet”. Daar hebben we zo goed mogelijk antwoorden op proberen te vinden. We hebben daarom tijdens dit carnavalsweekend weer vastgebeten op een mooi thema zonder dat we de polonaise hebben gelopen. Niettemin er was wel een “kiel” in de zaal. Graag willen we alle deelnemers weer enorm bedanken voor hun aanwezigheid en inzet. Ieder bijeenkomst blijft een verrijking van zowel jullie als ons.
Aantal deelnemers: 9
Moderator: Marlita van Belkom
Ingebrachte vragen:
- Wat veroorzaakt plezier?
- Wat doet ironie??