Moraal? – Zondag 4 Januari 2015, Engelsestraat 30 te Bergen op Zoom.
Wie bepaalt in het Westen de moraal?
Na publicatie BN DeStem en De Bode namen 19 geïnteresseerden deel.
De door aanwezigen aangevoerde vragen/onderwerpen/stellingen worden ter stemming voorgelegd.
Wat is eeuwigheid? (1)
Hoe zit het met tolerantie in onze samenleving? (2)
Wie bepaalt in het Westen de moraal? (7)
Wat betekent het hebben van een rol in de maatschappij? (4)
Hebben we behoefte aan imago? (1)
Wat is ouderdom? (-)
Leven of overleven? (1)
Zien vrouwen seksualiteit anders dan mannen? (-)
Hebben we behoeften aan idolen? (-)
Zijn we meer egoïstisch geworden? (2)
Is waarheid moeilijk? (1)
Met 7 stemmen voor de vraag ‘wie bepaalt in het Westen de moraal?’ gaan we de filosofische uitdaging voor die middag aan.
Het begrip moraal (of zeden) geeft de handelingen en gedragingen aan die in een maatschappelijke context als correct en wenselijk worden gezien. Het filosofisch vakgebied van de ethiek richt zich op de vraag ‘wat is een goede moraal?’. Een universele moraal heeft de pretentie altijd en overal te gelden. Iets is immoreel als het ingaat tegen de wetten van de ethiek. Iets is amoreel als het niets met goed of kwaad te maken heeft. Men kan spreken over een gescheiden moraal.
Soms wordt het begrip ook gebruikt in de betekenis van de zedenles. Het begrip is dan het motief van een verhaal, de achterliggende gedachte of aanleiding. Motieven worden in elk soort literatuur gebruikt, ingebed in de tekst, vaak op het eerste zicht niet te herkennen, tenzij je het verhaal ontleedt. Oudere voorbeelden zijn de parabel en het sprookje, maar ook in recente vormen, zoals stripverhalen, wordt een moraal ingebracht. Een eenvoudig voorbeeld geldt de recente verhalen van Suske en Wiske, die dikwijls over de natuur en haar bescherming gaan. https://nl.wikipedia.org/wiki/