Steeds langer leven?

 

Wat vraagt de vraag eigenlijk precies, daar begon ons gesprek mee op zondag 5 november 2023. De vraag die we willen bespreken luidt ‘Moeten we zo lang mogelijk willen leven?’ Dat ‘moeten’  en ‘willen’ zit de deelnemers een beetje dwars… is het wel of niet toegestaan? Is het een ingebakken verwijt?

 

Maar goed, het is een vraag die steeds terugkeert ook in de maatschappij. ‘Waar leidt dit toe?’ Er zijn altijd en onmiddellijk deelnemers die verklaren ‘voor mij hoeft dat niet hoor!’ en dat was ook nu het geval. In ieder geval was men het er over eens dat je ‘alle ellende’  niet hoeft mee te maken: gezond ouder worden en dan afgelopen. Leverde wel enig gelach op, ‘waar zit de knop’ en het beroemde pilletje kwam langs. Ouder worden prima, maar het gaat absoluut om de kwaliteit van leven. Zowel de samenleving als jijzelf zijn verantwoordelijk voor het beantwoorden van de vraag. Jij kunt het stimuleren of afwijzen. Zoveel is wel duidelijk dat de samenleving altijd schreden voorwaarts plaatst dus ‘ langer leven’ als doel in zich heeft. Alleen een uniform aangestuurde maatschappij – dictatuur-  houdt dat tegen.

Over het algemeen willen mensen de eigen dood wel uitstellen, bestaat er vrees voor het levenseinde en dat voedt in de meest brede zin – van vitaminepil tot levensverlengende ingrepen- de medische ‘industrie’.

 

‘Heeft de mens niet de natuurlijke drang om zo lang mogelijk te willen leven?’ ‘Heeft het leven einde?’ ‘Als we de technische capaciteit hebben, blijft het dan doorgaan?”  ‘Brr, wat moet je er mee, zuigt het niet alle energie uit het leven weg als je lang, heel lang blijft leven?’ Een greep uit de twijfel rond ‘lang leven’.

“Maar wees er toch gewoon blij mee!!’  riep een deelnemer uit, ‘al dat klagen en die bezwaren!’ Want veel aanwezigen wezen vooral op de nadelen van langer leven: de milieubelasting, te veel mensen die ruimte en voeding vragen, ook veel oudere mensen hoe gezond ook, wanneer kun je dan met pensioen…? Een deelnemer merkte op dat hij eigenlijk steeds een ‘Ja, maar…!’ hoorde als het over langer leven ging. Gewezen werd op het feit dat we de laatste duizend jaar in gemiddelde leeftijd verdubbeld waren, toch zonder probleem!

 

Hoeveel wil je investeren in het bevorderen van langer leven en hebben we dat geld ook. Gewoon mensen weer beter maken kost ook geld. Voor het mogelijk maken van veel langer leven moet je duur fundamenteel onderzoek doen, bv. naar verbetering van de celdeling (verbetering reparatiesetje van de cel) en je kunt de 180 jaar wel bereiken, ook kwalitatief. Dat 180-streven ging bijna een eigen leven leiden, deelnemers waren ook bereid daar onmiddellijk iets vanaf te doen. We zijn en blijven voorzichtig ondanks aanmaningen om er toch van te genieten. ‘Echt genieten van het leven bevordert een sneller levenseinde!’ was een gevatte opmerking.

 

Er was ook kritiek op de gezondheidsaanpak, veel té commercieel. Mensen worden bang gemaakt en uitgebuit, slikken té veel dure pillen, ondergaan behandelingen met twijfelachtig resultaat, genezen staat niet meer voorop maar de instandhouding van de behandeling. De schuld van het kapitalisme, zo werd vastgesteld. We moeten terug naar een zorgzame samenleving. Je kunt ook iedereen een gezondheidsbudget geven… op is op…zo stelde iemand voor. Wat er daarna gebeurt, werd weggevangen door andere opmerkingen. Geld investeren in gezondheidszorg is een belangrijk thema: het moet zeker gebeuren, maar niet teveel…

 

“Levenseinde klinkt alsof ik na een goed boek moet stoppen, terwijl ik heel graag het volgende had willen lezen!” aldus een deelnemer, ‘je wilt toch leven!’ Dat werd ook door velen benadrukt. Het gaat ook vanzelf, ook die eerder vermeldde duizend jaar toename van de gemiddelde leeftijd. Dat gaat nu ook zo! Kun je dat tegenhouden? Onmogelijk, als er ergens afspraken worden gemaakt om dat te reguleren, is er elders op de wereld echt wel de mogelijkheid om lekker door te leven. Dat laten de meeste mensen niet aan zich voorbij gaan. Kijk naar die pogingen om zichzelf in te vriezen om langer te kunnen leven. De mens wil onderzoeken, ontdekken en verbeteren en dat past prima bij langer willen leven. Dat streven gaat door!

 

Moderator: Marlita van Belkom

 

Aantal aanwezigen: 21

 

Ingebrachte vragen: Bestaat gelijkheid? Moeten we zo lang mogelijk willen leven? Gaan wetenschap en welvaart samen? Zijn alle middelen toegestaan om te overleven? Waar komt haat vandaan?